JAROVNICE: ObO PZ má nové priestory, do konca roka bude mať 32 policajtov

21.05.2010 Sabinov

Prešov 21. mája (TASR) – Na Obvodnom oddelení Policajného zboru (ObO PZ) v Jarovniciach, okres Sabinov, bude ku koncu roka pôsobiť 32 policajtov, ktorí budú zabezpečovať výkon služby aj pre ďalšie obce v tejto spádovej oblasti.
Pri príležitosti nástupu nových policajtov do služby a ukončenia rekonštrukcie budovy ObO PZ, dnes Jarovnice navštívil minister vnútra SR Robert Kaliňák.
Doteraz na ObO pracovalo 21 príslušníkov PZ. Na základe rozhodnutia vlády SR z augusta minulého roka o navýšení počtu v regiónoch s neprispôsobivými občanmi 15. mája pribudli dvaja a do konca decembra ich posilní ďalších deväť, ktorí v súčasnosti prechádzajú školením.
Kaliňák konštatoval, že v najkritickejších regiónoch Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja sa policajné tabuľky navýšili o 300 miest.
\"Tento týždeň nastupuje na svoje útvary do priameho výkonu služby prvých 89 policajtov, ktorí už ukončili štúdium a postupne v jednotlivých krátkych vlnách budú nastupovať za nimi aj ich ďalší noví kolegovia, \" uviedol minister vnútra. Dodal, že do Prešovského kraja momentálne nastupuje 45 z nich a v decembri ich bude spolu 127.
Kaliňák zdôraznil, že rómska kriminalita je reálny problém, pred ktorým si netreba zakrývať oči, nie je však možné, aby tieto veci riešili extrémistické organizácie rozdúchavaním vášní medzi občanmi. Zvýšený počet policajtov bude mať podľa neho preventívny účinok a rovnako budú môcť objasniť viac trestnej činnosti.
\"Prítomnosť polície na miestach, ktoré sú problematické, je najpodstatnejším ukazovateľom znižovania trestnej činnosti. Práve preto do všetkých týchto rizikových oblastí chceme týchto nových policajtov nasadiť, \" povedal minister.
V Jarovniciach žije viac ako 5200 obyvateľov, pričom asi 80 percent tvoria Rómovia z dvoch blízkych osád. Nové obvodné oddelenie vybudovali v tesnej blízkosti osady tým, že sa zrekonštruoval rodinný dom. Podľa riaditeľa Krajského riaditeľstva PZ v Prešove Františka Leška náklady na stavebné úpravy si vyžiadali takmer 650.000 eur. Z uvedených prostriedkov sa realizovala prístavba, opravili a rozšírili sa vnútorné priestory a nakúpilo sa zariadenie do kancelárií. V areáli pribudlo oplotenie, garáže a priestory pre policajnú kynológiu.
\"Verím, že aj táto zrekonštruovaná budova, podobne ako ďalšie, ktoré na Slovensku rekonštruujeme, budú slúžiť svojmu účelu a občania budú mať pocit, že poriadok a bezpečnosť sú k nim omnoho bližšie, \" povedal Kaliňák.
Spokojnosť so zvýšením počtu policajtov vyjadril aj starosta obce Marián Kijovský. Uviedol, že v obci majú problémy s rozsiahlou trestnou činnosťou a občania sa neustále obávajú o svoj majetok a zdravie.
 

Vyberte región